bel redactie 074 - 256 66 99

Club van de Week: Beeldend kunstenaars 'De Rode Ragebol' op zoek naar hun Heimat

Gepubliceerd op: 01/04/2019

Club van de Week: Beeldend kunstenaars 'De Rode Ragebol' op zoek naar hun Heimat

De Rode Ragebol is een kunstenaarsinitiatief, bestaande uit zes Hengelose professioneel beeldend kunstenaars. Afgelopen zomer zag de groep het levenslicht op initiatief van kunstenaar Pier van Dijk. Op 18 april presenteert De Rode Ragebol een stuk over het Duitse begrip Heimat, een term die zich in het Nederlands moeilijk in één woord laat vertalen.


HENGELO - Heimat gaat over de plek waar je vandaan komt of waar je thuis bent. De boodschap die de leden van De Rode Ragebol willen uitdragen, is dat hieraan ook grenzen zijn, letterlijk en figuurlijk. Elke kunstenaar heeft in Heimat zijn eigen optreden.

Multimedia performances

"Het is een aaneenschakeling van multimedia performances," zegt Pier van Dijk. "Het is zeker geen toneelstuk, het is puur beeldende kunst." Heimat speelt zich af in één ruimte, waarbij toeschouwers onderdeel zijn van het project. Dit begint al bij binnenkomst als er welkomstbeelden op groot scherm worden getoond. Het stuk is in een half jaar tijd tot stand gekomen en een taNDem-project van de Euregio, i.s.m. met Duitse kunstenaars. Een artistieke zoektocht leidde uiteindelijk tot het simultaan uitvoeren van multimedia performances aan beide kanten van de grens.

Nomaden

Voor de Hengelose kunstenaars geeft de term Heimat een dubbel gevoel. Zo hebben de leden van De Rode Ragebol, die ook deel uitmaken van het kunstenaarsinitiatief 074 PK, nog steeds geen vaste creatieve broedplaats. Al jaren moeten ze genoegen nemen met tijdelijke ruimten. Op dit moment is de oude keuken van het voormalig schoolcomplex De Bataafse Kamp het onderkomen. Een antikraakbedrijf verhuurt het gebouw in opdracht van de gemeente Hengelo. De kunstenaars moeten weer op zoek naar een andere plek als het gebouw is verkocht. "Door het armoedig kunstbeleid van de gemeente Hengelo zijn we eigenlijk nomaden in onze eigen stad," aldus Van Dijk.

Heimat is donderdag 18 april om 20:00 uur te zien in Art Hok in De Bataafse Kamp (ingang Drienerstraat 34). De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt.

Is jouw club volgende week de Club van de Week? Schrijf nu in via: hengelo.1twente.nl

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht