bel redactie 074 - 256 66 99

Club van de Week #13 Dagelijks Leven

Gepubliceerd op: 03/06/2019

Club van de Week #13 Dagelijks Leven

Dagelijks Leven biedt kleinschalige woonzorg voor mensen met een vorm van dementie. In Hengelo heeft Dagelijks Leven twee huizen: Het Wilderinkhuis en het Havezatenhuis. De woonzorg is een alternatief voor een regulier verpleeghuis. Bewoners hebben er vrijheid en houden zelf de regie.

Er hangt een huiselijke sfeer in het Havezatenhuis. Aan tafel wordt er gepuzzeld door een man op leeftijd. Een vrijwilligster schenkt koffie in. Die huiselijkheid is kenmerkend bij Dagelijks leven. Het staat voor zorg nét als thuis. Bewoners doen de dingen die ze thuis ook deden en hebben daarin veel vrijheid. De krant lezen, televisie kijken of een spelletje spelen. Ze mogen helpen met koken of kleine huishoudelijke klusjes doen, maar alleen als ze daar zelf zin in hebben.

Individuele aanpak

De individuele aanpak maakt is bij Dagelijks leven belangrijk. Bij een reguliere zorginstelling moeten bewoners vaak mee in het ritme van de andere bewoners. "Dat doen we hier niet. We kijken hier echt wat iemand graag zelf wil," zegt locatiemanager Maaike Nijhof. Dat betekent ook echt dat verzorgenden of vrijwilligers zich moeten aanpassen aan wat de bewoners vragen en niet andersom. Dat is wel het verschil zoals het in de reguliere zorg gaat." Het mooiste aan dit werk? "Ik word er altijd heel blij van om te zien dat mensen een hele fijne dag hebben en dat ze ondanks dat ze een ziekte hebben zelf kunnen kiezen en bepalen hoe hun dag eruit ziet."

Vrijwilligers gezocht

Bij het Wilderinkshuis en het Havezatenhuis zijn veel vrijwilligers actief. Gerdie helpt al zo'n drie jaar een paar uur in de week. Ze gaat regelmatig met de bewoners naar buiten om een luchtje te scheppen en vindt het dankbaar om te doen. "Het leukste is die glimlach bij de bewoners. Ze zijn blij op het moment dat je er bent."

Heb je ook een uurtje over in de week? Het Wilderinkhuis en het Havezatenhuis kan nog vrijwilligers gebruiken. Ervaring is niet noodzakelijk. Interesse? Neem, dan vrijblijvend contact op of loop eens binnen voor een kop koffie.

Meer weten? Kijk op dagelijks-leven.nl

Is jouw club volgende week de Club van de Week? Schrijf nu in via: hengelo.1twente.nl

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht