bel redactie 074 - 256 66 99

Chauffeurs kennen hoogte vrachtwagen niet: vast onder Hengelose viaducten

HENGELO - Sinds 2015 was het twaalf keer raak met vrachtwagens die onder de drie bekende spoorviaducten kwamen vast te zitten. Belangrijkste oorzaak: chauffeurs weten doorgaans niet hoe hoog hun wagen is. En ze letten ook niet goed op de waarschuwingen voor de hoogte van het viaduct.


Dat laat het college van B en W weten aan raadslid Edith van der Brugh (ProHengelo) die zich zorgen maakt over de veiligheid rond de spoorviaducten. De meeste aanrijdingen leiden tot het stilleggen van het treinverkeer. “Het is standaardprocedure dat ProRail na elke aanrijding het viaduct en de constructie controleert en daarna pas weer vrijgeeft voor gebruik. Maar dit hoeft niet altijd vertraging van het treinverkeer op te leveren”, aldus het college.

De Anninksweg is koploper met zeven incidenten, op de voet gevolgd door het viaduct in de Deldenerstraat: vijf keer. En de Enschedesestraat één keer, in april van dit jaar. ProHengelo vindt dat chauffeurs eerder en beter gewaarschuwd moeten worden. Op de Deldenerstraat vindt het college evenwel geen aanvullende maatregelen nodig. “Vier aanrijdingen op de Deldenerstraat in 2015 hadden een directe relatie met wegwerkzaamheden en grootschalige omleidingen. De ongevalssituatie is daarna gereduceerd tot één incident dit jaar.”

Het viaduct Anninksweg kent wel meer aanrijdingen, constateren B en W. “Een deel hiervan is terug te leiden tot het afsluiten van de Enschedesestraat, waardoor er tijdens de omleiding extra veel ‘vreemd’ verkeer door de Anninksweg reed. Dat verklaart de piek aan aanrijdingen in 2016. Opvallend is dat de meeste aanrijdingen aan de westzijde (centrum) zijde plaats vonden.” In overleg met ProRail is daarom besloten aan deze zijde van het viaduct een portaal te plaatsen. Die is er in juli geplaatst.