bel redactie 074 - 256 66 99

CDA Hengelo wil eigenaren asbestdaken helpen

HENGELO Het Hengelose CDA vindt dat de gemeente actie moet ondernemen om asbestsanering bij particulieren te ondersteunen. De christen-democraten zijn van mening dat particulieren niet voor alle kosten van de sanering op hoeven draaien. In een brief aan het college vraagt de raadsfractie hoe het dat wil aanpakken. De fractie denkt aan een gemeentelijke subsidie.

In 2025 moeten alle asbestdaken zijn verdwenen, particulieren moeten hun dak zelf saneren. Dat wordt een dure grap, aldus het CDA. “In de praktijk blijkt dat mensen wel willen saneren maar dat de hoge kosten vaak een obstakel zijn. De landelijke ‘subsidieregeling verwijderen asbestdaken’ die tot doel heeft om de kosten te verlagen, is in december afgeschaft. Het geld bij het Rijk is op.”

Ook het college van B en W heeft onlangs aangegeven dat er geen gemeentelijke subsidie is voor de sanering van asbestdaken. Teleurstellend en ongewenst, reageert het CDA, dat het college om ‘een actieve houding’ vraagt om de kosten te drukken.

Fractievertegenwoordiger Vincent Kamp: “In de nabije toekomst komen particuliere eigenaren voor hoge kosten te staan. Het Klimaatakkoord vraagt immers ook om investeringen. We vinden het onredelijk die gecombineerde rekening allemaal bij huiseigenaren neer te leggen”
Raadslid Nuri Akfidan: “Er zijn tal van andere mogelijkheden waar het college aan kan haken om particulieren te helpen. Zo is in het kader van duurzaamheid het verwijderen van een asbest dak goed te combineren met het plaatsen van zonnepanelen of dakisolatie”. Ook vraagt het CDA zich af of er wellicht via een lobby Europees geld is binnen te halen.