bel redactie 074 - 256 66 99

Burgemeester Sander Schelberg: "Neem verantwoordelijkheid, geen risico"

Gepubliceerd op: 17/03/2020

Burgemeester Sander Schelberg:

Burgemeester Sander Schelberg heeft een brief geschreven aan de inwoners van Hengelo. Hij hoopt dat mensen gehoor geven aan de maatregelen die het kabinet noodgedwongen heeft moeten nemen door het coronavirus en roept inwoners op om verantwoordelijkheid te nemen en geen risico. De burgemeester nam ook een videoboodschap op voor alle kinderen van de stad. Schelberg roept de jeugd op om een brief te sturen naar opa en oma in plaats van bij hen langs te gaan, om voor het laatste nieuws te kijken naar het Jeugdjournaal en vooral te luisteren naar mensen die er verstand van hebben, want 'jullie hebben nu wel in de gaten dat de coronacrisis écht een crisis is'.Brief van burgemeester Sander Schelberg aan alle inwoners:

Beste Hengeloërs,

U heeft ongetwijfeld allemaal de toespraak van onze premier gisteren gezien. We maken een rare, wat onwerkelijke tijd door samen. Een tijd waarin we bijna dagelijks tegen situaties aanlopen waar we niet eerder mee te maken hebben gehad. De maatregelen die het kabinet zondagavond heeft aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus hebben voor ons allemaal grote gevolgen.

Aanvullend op het afblazen van grote evenementen en de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken, worden nu ook scholen, horeca en sportgelegenheden tot 6 april gesloten. Ingrijpende maatregelen die nodig zijn om te zorgen dat de snelle verdere verspreiding van het virus wordt beperkt en onze ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen blijven functioneren.

Ik besef mij dat de komende periode voor veel mensen moeilijk wordt. Voor kwetsbare burgers, ouderen, ouders, ondernemers en mensen in allerlei beroepen, breekt een onzekere en soms angstige tijd aan. We mogen dit alleen van u vragen omdat het nodig is om uitputting van ons zorgstelsel te voorkomen. Het is nu echt ernst, het gaat immers om onze gezondheid.

Ik hoop dat u met volledige overgave gehoor geeft aan de maatregelen die ons kabinet noodgedwongen heeft moeten nemen. Maatregelen die ook voor onze regio en onze stad hard nodig zijn. Vermijd sociaal contact; neem uw verantwoordelijkheid, geen risico. Niet iedereen is helaas doordrongen van de ernst van de zaak en van de noodzaak om verantwoordelijkheid te nemen. Vanaf nu zal zo nodig, als sluitstuk, ook handhavend kunnen worden opgetreden als alle andere middelen onvoldoende blijken. Ik ga ervan uit dat dat niet nodig zal zijn.

Gelukkig zie ik vooral veel Hengeloërs die nu juist doen wat nodig is. Die verstandig zijn en omzien naar hun naaste. Ons Hengelose noaberschap gaat ons hier doorheen helpen, want ook in moeilijke tijden zijn we er voor elkaar! Ik ben u daar zeer dankbaar voor. Bijzondere waardering ook voor mensen die werken in de zorg en bij de overige hulpdiensten, die onder soms zware omstandigheden nog steeds voor u klaarstaan; hun inzet grenst aan heldenmoed.

Ik kan me voorstellen dat u veel vragen heeft. Voor antwoord op de meest gestelde vragen kunt u het beste kijken op de websites www.rivm.nl of www.ggdtwente.nl. Staat uw vraag hier niet tussen? Bel dan het landelijke publieksnummer 0800-1351.

We proberen ook vanuit de gemeente u zo goed mogelijk te informeren. Kijkt u daarvoor op www.hengelo.nl/corona.

De gemeente richt zich nu uiteraard eerst op de vitale processen die doorgang moeten vinden in de stad. Daar gaat onze aandacht naar uit. Kom dus alleen met zaken bij de gemeente die op dit moment echt nodig zijn. De balies van de gemeente blijven vooralsnog open, maar langskomen is alleen mogelijk op afspraak.

Ik wens u sterkte de komende tijd, pas goed op elkaar. En nogmaals, neem verantwoordelijkheid, geen risico. Ik ben ervan overtuigd dat we ons er samen doorheen zullen slaan!

Sander Schelberg Burgemeester
Brief van burgemeester Sander Schelberg aan alle kinderen:

Beste kinderen,

Jullie zien en horen natuurlijk heel veel berichten over het corona-virus. Op het Jeugdjournaal, van jullie ouders en via sociale media. En misschien heb je gisteren op televisie de toespraak van premier Mark Rutte gezien.

Bijzondere maatregelen

Premier Rutte vertelde dat het corona-virus in Nederland is en daar voorlopig wel zal blijven. Maar hij zei ook dat we de verspreiding kunnen afremmen. Daarom nemen we hele bijzondere maatregelen. Hiermee proberen we te voorkomen dat er veel mensen ziek worden en tegelijk naar het ziekenhuis moeten. Daarom zijn sportwedstrijden afgelast en blijven alle scholen dicht, in ieder geval tot 6 april. Ook sportclubs, het Twentebad, restaurants en bioscopen zijn dicht.

Zorgen

Dat je niet naar school hoeft is tijdens een vakantie wel leuk, maar nu eigenlijk niet. Ik kan me voorstellen dat je je best zorgen maakt. En dat je er met je ouders en vrienden en vriendinnen over praat.

Kaartje sturen

Misschien vraag je je ook af of je nog iets nuttigs kunt doen nu je thuis moet blijven. Van school krijg je vast opdrachten en je kunt je kamer een keertje opruimen. Maar als je nog tijd over hebt is het misschien een idee om een brief, kaart of tekening te sturen
naar je opa en oma. Of naar een oudere buurman of buurvrouw. Daar maak je ze heel
blij mee!

Jeugdjournaal

Wat je in ieder geval niet moet doen is elkaar gek maken met paniekerige berichtjes. Het helpt niet en ze kloppen vaak ook helemaal niet. Als er belangrijke informatie is van de regering, hoor je dat via officiële nieuwszenders zoals het Jeugdjournaal. Laten we met elkaar de moed erin houden en hopen dat alles zo snel mogelijk weer normaal zal zijn.

Groeten van jullie burgemeester,

Sander Schelberg‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht