bel redactie 074 - 256 66 99

Burgemeester Sander Schelberg: 'De Keet van Hengelo is te groot en moet kleiner'

De Keet van Hengelo is te groot en moet kleiner. Dit zei burgemeester Sander Schelberg dinsdag in de raadsvergadering op vragen van onder meer de PvdA en SP.

PvdA Hengelo maakt zich zorgen over de voormalige stal in het buitengebied tussen Hengelo en Borne, dat als ontspanningsplek door jongeren wordt gebruikt. De partij zegt geluiden te hebben opgevangen over de omvang van de keet, waar in de weekenden jongeren op af komen en waar grote hoeveelheden alcohol geschonken wordt, waaronder bier en sterke drank. Dit zou onder meer te zien zijn in filmpjes op internet.

Fractievoorzitter Marie-José Luttikholt, die nog nooit van de keet had gehoord, stelde de vraag of het college wel op de hoogte was en wilde weten hoe de college gaat handhaven, aangezien er ook geen sprake is van drank- en horecavergunning.

Ouderlijk toezicht

Burgemeester Sander Schelberg bleek wel op de hoogte en constateerde na het zien van filmpjes op internet dat de Keet van Hengelo niet meer de vorm van een keet heeft, een kleine ruimte op een particulier terrein. "Zoals ik het zie is er geen sprake van een keet. Op meerdere punten moet dit worden teruggedrongen oordeelde Schelberg. "Kleiner, niet schenken aan minderjarigen en er moet ouderlijk toezicht zijn. Dan hebben we het niet over een keet met de omvang die het nu heeft." Schelberg zei zelfs dat de keet een tijdje wordt gesloten als er geen ouderlijk toezicht is.

Gedogen?

Vincent Mulder van de SP trok de conclusie dat de gemeente de keet gedoogt. Volgens Schelberg is gedogen niet aan de orde. "Het kan zijn dat ambtenaren het weten, maar dan gaat het niet om formeel gedogen of in relatie met vergunningverlening." Mulder zei het verder terecht te vinden dat mensen zich zorgen maken en vond het ook concurrentievervalsing voor de horeca in de stad. "Als honderden mensen drank kunnen krijgen tegen een afbraakprijs, dan moet er toch wat ondernomen worden."

Op één na beste keet van Nederland

De Hengelose keet werd in februari nog bij de landelijke keetverkiezing van Plattelandsjongeren.nl bekroond tot de op één na beste keet van het land. De jury prees toen juist de veiligheid, de huisregels, afspraken over drank- en drugsbeleid en de betrokkenheid van ouders bij de keet.

Gesprek met de gemeente


De gemeente gaat volgende week donderdag in gesprek met de organisatie van de Keet van Hengelo. De jongeren willen nog niet reageren op de uitlatingen van de burgemeester en de vragen van de raadsleden. 'We wachten eerst het gesprek af,' zegt Mika Wegdam namens de Keet van Hengelo.

Screenshot: Youtube / Gladjakkers

Luister hieronder terug naar het fragment uit de raadsvergadering (bron: gemeente Hengelo)