bel redactie 074 - 256 66 99

Bureau Vierders moet winkels voor Hengelose centrum aantrekken

HENGELO De gemeente neemt bureau Vierders uit Teuge in de arm om winkels en winkelketens te interesseren in Hengelo als vestigingsplaats, om zo de leegstand een halt toe te roepen. “Ze hebben een enorm netwerk op het gebied van retail en vastgoed”, aldus wethouder Gerard Gerrits.


De filosofie van Vierders – voluit: ‘Vierders vastgoed – advies –beheer’ – sluit aan bij de lijnen die de laatste jaren voor het Hengelose stadscentrum zijn uitgezet: “De positie en rol van een binnenstad verandert. Het wordt meer en meer een plek om niet alleen te winkelen, maar ook om te werken, recreëren en te ontmoeten.”

De nieuwe netwerkers willen ‘die verandering op een duurzame manier vormgeven.’ Het doel: ‘een vitale en toekomstbestendige binnenstad. Hierbij kunnen wij terugvallen op jarenlange ervaring en een uitgebreid netwerk waardoor de juiste oplossing altijd binnen handbereik is.’

Ondertussen legt een ander adviesbureau, Q&A uit Amersfoort, de laatste hand aan een ‘bidbook’ voor de binnenstad, dat moet helpen bij het aantrekken van nieuwe centrumzaken. Het bureau werkt hierbij samen met de Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) en de Stichting Vastgoedeigenaren Hengelo (SVH). Het bidbook ligt naar verwachting eind dit jaar op tafel.

Bovendien werken gemeentelijk programmateams aan de binnenstad. En uiterlijk 1 april moet er een belangrijke stap worden genomen: dan komt het plan voor de invulling van het marktplein met de kopie van het Hijschgebouw op tafel. “Het plan heeft een reële kans van slagen,” zegt Gerrits, die ‘een badhuis- of Lange Wemendiscussie’ wil zien te vermijden.

Gerrits: “We hebben een paar succesjes nodig. De sneeuwbal is al aan het rollen. Het dieptepunt voor de binnenstad hebben we gehad, de vertrekkers gaan de boot missen.” Voor grote retailketens waren steden met minder dan 100.000 inwoners doorgaans niet interessant voor een nieuwe vestiging. Dus ook Hengelo, met 81.000 inwoners, valt op grond van deze theorie uit de boot. Maar die regel geldt inmiddels niet meer, aldus een optimistische Gerrits.

Hij wijst ook op de vier ton die de provincie Overijssel beschikbaar heeft gesteld voor de Hengelose centrumplannen. “In Zwolle zien ze ook dat we hier stappen maken.”