bel redactie 074 - 256 66 99

Bronzen Frederika spoorloos verdwenen van oude begraafplaats Hengelo

Gepubliceerd op: 27/04/2019

Bronzen Frederika spoorloos verdwenen van oude begraafplaats Hengelo

HENGELO Elke keer als Marinus van Rooij de Oude Algemene Begraafplaats aan de Bornsestraat bezoekt – en dat is gemiddeld drie keer per week – kijkt hij even of het bronzen beeldje van Johanna Frederika ter Horst er nog staat. Woensdag werd zijn bange vrees bewaarheid: het beeldje is verdwenen.


‘Dien elkaar door liefde’, luidt de tekst op de lege sokkel. Het beeldje is er in 1972 geplaatst, ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de Vereniging Gemeenschappelijk Onderhoud. Van Rooij is de archivaris van de VGO en Frederika, die op 1938 op 83-leeftijd overleed en hier ook ligt begraven, is de oprichter van de vereniging. Ze wijdde haar leven aan het onderhoud van de destijds verwaarloosde begraafplaats.

Van Rooij is des duivels. “En dat is nog zachtjes uitgedrukt.”Hij heeft nog overal naar het beeldje gezocht op en rond de rustieke dodenakker, maar het kunstwerkje is spoorloos. Het beeld is destijds gemaakt door de boezemvriend van Van Rooij, de overleden amateur-historicus en Hengelo-kenner Piet Hamer,

Dat maakt de diefstal extra pijnlijk. Hij was er eigenlijk al bang voor dat het beeldje wel eens kon worden gestolen. Een paar jaar geleden ging het daarna nog achter slot en grendel, gedurende enekele jaren. Tijdens rondleidingen en open dagen plaatste Van Rooij het dan weer even op z’n sokkel om het daarna weer snel in veiligheid te brengen.

Het plan om een kopie te laten maken en die op de sokkel te plaatsen, zodat het origineel veilig kon worden opgeborgen, ging niet door: te duur. Het alternatief was het verbeteren van de verankering van het bronzen beeldje, een half jaar geleden. “Maar daar had ik geen goed gevoel bij. Ik heb er nog eens aan zitten prutsen en ik kon het een beetje heen en weer bewegen... ”

Komende dinsdag gaat het VGO-bestuur aangifte doen van de diefstal. En daarna de verzekering bellen. Van Rooij vraagt zich evenwel af of dat wat zal opleveren, gezien de gebrekkige bevestiging van het beeld, met twee pinnen en wat cement. Maar het gipsmodel is er nog, waarmee een replica kan worden gemaakt. “Maar het origineel van mijn vriend Piet Hamer is weg. Misschien is het al omgesmolten. Dat doet me heel veel verdriet...”

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht