bel redactie 074 - 256 66 99

Breed artistiek protest tegen dreigende kap ceder in centrum Hengelo

HENGELO De Hengelose kunstenaarswereld – en anderen – is in actie gekomen tegen het dreigende kappen van de ceder op het Burgemeester Janssenplein. Beeldend kunstenaars, fotografen, dichters en amateurs geven breed gehoor aan de oproep van hun collega Herbert Capelle voor een artistieke protestactie.


De gezonde boom moet van de gemeente weg in verband met de komende reconstructie van het plein. Dat is tegen het zere been van Hengelose groene organisaties waaronder de natuur-en milieuraad en nu zijn ook de kunstenaars in het geweer gekomen. Met foto’s, video’s, schilderijen, grafiek, tekeningen en gedichten tekenen ze protest aan tegen de dreigende kettingzaag.

“Sinds ik mijn oproep plaatste aan kunstenaars, creatievelingen, cultuur- en natuurliefhebbers om werk in sturen, ontvang ik iedere dag mooie afbeeldingen in mijn mailbox”, aldus fotograaf, kunstenaar en bierbrouwer Capelle. “Elke dag komen er fraaie kunstwerken bij met het thema blauwe ceder, met subthema's bomen, natuur en Hengelo, voor wie meer aanknopingspunten zoekt.”

Capelle: “Nieuw of bestaand, alles kan als je het maar digitaal kunt aanleveren, liefst in een hoge resolutie. De kwaliteit van het werk tot nu toe is aangenaam hoog. Zo goed zelfs dat de verzameling als ‘galerie De Blauwe Ceder’ al honderden bezoekers per dag trekt.” De actie gaat door, hij vraagt iedereen om een foto, tekening of tekst te sturen van of over de blauwe ceder.

Inzendingen worden op de ‘Blauwe Ceder van Hengelo website gepubliceerd, mits passend bij het onderwerp. Werk insturen gaat via het contactformulier blauweceder.wordpress.com. Daar is ook de ‘galerie’ te vinden.