bel redactie 074 - 256 66 99

Bouw station Westermaat in Hengelo kansloos

Gepubliceerd op: 14/12/2017

Bouw station Westermaat in Hengelo kansloos

HENGELO De bouw van een station Westermaat is niet realistisch, gezien het te verwachten kleine aantal reizigers, dat daar gebruik van zal maken. Dat krijgt raadslid Frank Peters (ProHengelo) van het college van B en W te horen, nadat hij het idee lanceerde voor de bouw van zo’n station.


Volgens Peters zou een station Westermaat het voor bezoekers en werknemers van Plein Westermaat, bedrijventerrein De Veldkamp en het Expo Business Parc makkelijker maken om naar het Hengelose centrum te reizen. Ook zou het station dienst kunnen doen als transferium om de binnenstad van verkeer te ontlasten. Het raadslid vroeg het college eens onderzoek te doen naar de kosten en de haalbaarheid van zijn suggestie te toetsen bij de provincie, de NS en Den Haag.

De gemeente nam prompt contact op met Zwolle, want de provincie is als concessieverlener verantwoordelijk voor de treindienst Enschede – Zwolle. Niet realistisch, want te weinig passagiers, luidde het antwoord uit het provinciehuis. De beperkte drukte staat in geen verhouding tot de verwachte investering tussen de 15 en 25 miljoen euro. “Daar komen nog eens jaarlijkse exploitatietekorten bij. Bovendien wordt gevreesd dat door de extra stop andere reizigers zullen afhaken”, vertaalt het college het antwoord uit Zwolle.

Ook ervaringen wijzen uit dat het centrum niets opschiet met een station, aldus de gemeente. ”In 2005 reed er in de weekenden een gratis busdienst tussen Plein Westermaat en de binnenstad. In een periode van elf weken zijn er in totaal 917 passagiers vervoerd, verdeeld over ruim 500 busritten. Op basis van deze ervaring verwachten ook wij dat een treinverbinding Plein – binnenstad een te gering aantal reizigers zal genereren.”

En een transferium zal ook geen succes worden: “ Een extra transferiumfunctie zal het draagvlak voor een station slechts gering verbeteren. Het ongemak van het overstappen op de trein weegt in Twente niet op tegen het verder reizen met de auto.”

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht