bel redactie 074 - 256 66 99

Bouw energiecentrale Warmtenet Hengelo eindelijk begonnen

Gepubliceerd op: 13/09/2018

Bouw energiecentrale Warmtenet Hengelo eindelijk begonnen

HENGELO De bouw van de nieuwe warmtecentrale, onderdeel van Warmtenetwerk Hengelo, is na een grote vertraging begonnen. DEC Noord – ‘decentrale energiecentrale’ was eerst gepland op het parkeerterrein naast de Esreinschool aan de Kerkstraat, maar daar had de school grote problemen mee. Eind 2016 begon daarom een zoektocht naar een nieuwe locatie.


Dat is de hoek Langelermaatweg/Laan Hart van Zuid geworden. Als alles volgens de planning verloopt kan de installatie in maart 2019 in gebruik worden genomen. DEC Noord moet de van AkzoNobel afkomstige watertemperatuur opkrikken tot een niveau dat kan worden gebruikt voor het verwarmen van woningen en bedrijven: van 40 naar 70 graden.

De Esreinschool had in 2016 grote bezwaren tegen de eerste locatie naast de deur uit vrees voor gevaarlijke situaties: het overzichtelijke karakter van het plein zou verloren gaan door de bouw van de energiecentrale. Waarop de gemeente op zoek moest naar een nieuwe plek. Extra kosten voor de gemeente: 120 mille.

Maar nu zit de vaart erin. DEC Noord wordt na oplevering eigendom van Warmtebedrijf Hengelo BV, dat zorgt voor de distributie van de duurzame warmte in de wijken en de levering aan klanten. Het gebouw heeft een bijzondere vormgeving, met een driehoekige vorm, zwarte stalen gevels en een markante schoorsteen. Met name die schoorsteen doet herinneren aan de voormalige metaalindustrie met Stork en Dikkers in het huidige Hart van Zuid. Het ontwerp is van MOPET architecten, bouwbedrijf Haafkes uit Goor is de aannemer.

De restwarmte in de pijpleiding wordt verhoogd met warmtepompen. In de DEC worden ook ketels geplaatst die gebruikt worden tijdens zeer koude periodes; ze dienen tevens als back-up-voorziening zodat de warmtelevering is gegarandeerd. De tweede fase van de aanleg van het warmtenetwerk is afgelopen juli afgerond waardoor het netwerk verder is uitgebreid met bedrijven en afnemers rondom de Laan Hart van Zuid, Industriestraat en het stationsgebied.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht