bel redactie 074 - 256 66 99

Boordevol programma Monumentendag Hengelo

HENGELO De Open Monumentendag op zaterdag 8 september haakt in Hengelo in op het landelijk thema ‘In Europa.’ Maar het comité Open Monumentendag heeft de Hengelose actualiteit absoluut niet vergeten, daarom is er ook enorm veel aandacht voor Stork 150 jaar, met activiteiten op vijftien locaties.


De hoofdlocatie is het Huys Hengelo, samen met de archeologiewinkel in de Marktstraat. Het Huys Hengelo was het vertrekpunt van de Nederlandse delegatie in 1648 naar de vredesbesprekingen in Münster. In de archeologiewinkel is een tentoonstelling ‘Van steppe tot Stork’ met aandacht voor zowel het Huys Hengelo als Stork.

Om 10.00 uur wordt er gewandeld vanaf de archeologiewinkel naar het Huys Hengelo. Daar zal wethouder Gerard Gerrits de dag openen. Er hebben daar zaterdag allerlei activiteiten plaats tussen 11.00 en 16.00 uur, zoals de beekbusters, Europese spelen en de verhalenkraal.Verder staan er kramen over de opgraving van het Huys en van de Stichting Erfgoed Hengelo. De gemeente reikt nieuwe ANWB-borden uit aan eigenaren die een verouderd bord hebben op hun monument.

Het kabouterhuisje aan het Hyacintenpad 2 is compleet nieuw ingericht door Brok Interieur. Het laat zien dat er ook nu nog prima kan worden gewoond in zo’n klein huisje. Het kabouterhuisje aan het Anjelierenpad 9-11 heeft een Stork-impressie, en de bewoonster van de museumwoning in Veldwijk- Zuid, Mispelstraat 6, toont de kenmerkende bijzonderheden uit de wederopbouwtijd.

Het World Trade Center (voorheen de MTS), getooid met vele Europese vlaggen, heeft de deuren geopend en is tevens vertrekpunt van de vertelwandeling van de Verhalenkraal om 11.00 en om 14.00 uur langs plekken en gebouwen die met Stork hebben te maken. En in Klein Driene worden wandelingen gehouden langs het vele groen van het stadsarboretum. Vertrek van de Raphaelkerk.

Het nieuw Stork paviljoen aan de Industriestraat wordt om 11.00 uur geopend en aan de overzijde van de weg hangen dan grote fotopanelen van de Stichting Erfgoed Hengelo, met de titel ‘Blik door de vensters van Stork.’ Ook drukkerij De Akker aan de Dennenbosweg 185 doet mee aan de Monumentendag. Bezoekers zijn hier welkom om te zien hoe vroeger papier werd geschept. En in de Lambertuskerk vindt om 15.00 uur een orgelconcert met koperblazers plaats.

Er staan ook fietstochten door Hengelo op het programma. Zo voert een tocht langs
plekken en gebouwen die met het Storkverleden te maken hebben. De routebeschrijving ligt ook bij Hengelo Promotie, evenals de brochures van de Open Monumenten Dag, het programma 2018 van de Stichting Erfgoed en de voetbalwedstrijd op 19 september. Ook bij een aantal andere locaties is informatie te vinden.

Bijzonder is dat alleen op deze zaterdag de Villa Tichelwerk is geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Frank van Zuylen, de schrijver van een boek over de villa is aanwezig en verzorgt rondleidingen. Ook zijn er twee vertellers van de Verhalenkraal.