bel redactie 074 - 256 66 99

Bezoek koning Willem-Alexander hoogtepunt viering '150 jaar techniekstad'

Het is woensdag 26 september. Niet zomaar een dag. Koning Willem-Alexander komt naar Hengelo. Voor de stad een hoogtepunt van de viering “150 jaar techniekstad.”

Bij het ROC van Twente lopen beveiligers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging druk heen en weer. “Alles is onder controle zegt de één tegen de ander. “Nog wel, glimlacht de ander.” De mannen praten duidelijk hoorbaar over een staatsbezoek van de Koning en over een collega die de locatie al heeft bezichtigd. Niet handig om dat zo dicht bij een vak te doen, waar de pers staat.

Achter de brandweerkazerne staat een radar van defensie en een legervoertuig. Ook op andere terreinen is de beveiliging duidelijk paraat, dit naast de tientallen politie-agenten en particuliere beveiligers.

Voor de ingang staat de directie van het ROC van Twente wat nerveus te wachten om de koning te verwelkomen. Een gevarieerd programma brengt de koning vanmiddag langs de pareltjes van Hengelo. Naast het ROC van Twente is dat een bezoek aan Thales, op het High Tech Systems Park in Hengelo en het nieuwe gebouw van het C.T Stork College. Ruimte voor uitloop is er nauwelijks. Met een strak draaiboek wordt niets aan het toeval overgelaten.

Buiten staat een groep jongens uitgelaten te wachten. Dan arriveert de Koning. "Willy, Willy," wordt er geroepen. De burgemeester van Hengelo, Sander Schelberg, verwelkomt het staatshoofd in zijn stad. Dan gaat het gezelschap snel naar binnen. Koning Willem-Alexander woont in De Gieterij het jaarcongres van netwerkorganisatie De Maatschappij bij, maar niet voordat hij studenten heeft gesproken uit verschillende vakrichtingen. Daar neemt de vorst uitgebreid de tijd voor. Hij is duidelijk geïnteresseerd in wat de jongeren vertellen.

Vanaf de tweede en derde etage in de Gieterij staan studenten aandachtig naar beneden te kijken, de meerderheid met de mobiel in de hand om de gebeurtenissen vast te leggen en te delen via social media. Binnen oogt het druk en hier en daar chaotisch, zeker als een grote groep ineens naar beneden komt om een glimp van de koning op te vangen.

Er volgt een rondleiding bij Thales, waar wordt gesproken met een aantal CEO’s en jonge technici over de toekomst van hightechsystemen in Twente. Het programma loopt uit, waardoor de koning met flink vertraging bij het C.T. Stork College arriveert. Bij de school staan honderden kinderen buiten te wachten en binnen in de aula zitten de tribunes vol voor het ontvangst. Het publiek reageert enthousiast als de bus met het staatshoofd arriveert.

Na een koninklijke zwaai gaat de koning meteen het gloednieuwe gebouw binnen. Binnen wordt met een symbolische handeling de opening van de school verricht. Leerlingen zingen een lied en er volgen scenes uit het theaterstuk STORK! over de ontstaansgeschiedenis van de Twentse maakindustrie. Afsluitend volgt nog een rondleiding langs leerlingen van verschillende opleidingen.

Dan zit het bezoek erop. De koning zwaait nog een keer naar het publiek, nadat hij tegen de burgemeester "Tot de volgende keer" heeft gezegd. Het middagbezoek voelt als kort maar krachtig, maar het was precies wat Hengelo nodig had, als hoogtepunt van de viering 150 jaar techniekstad. De stad stond weer even goed op de kaart.