bel redactie 074 - 256 66 99

Betere en grotere huisvesting huisartsenopleiding in Hengelo

HENGELO De huisartsenopleiding van het VUmc in Hengelo – officieel: het Amsterdam Universitair Medisch Centrum – is verhuisd naar het Gezondheidspark. De capaciteit wordt ook uitgebreid naar twaalf huisartsen in opleiding. Coördinator en docent Rob Corsten is er blij mee, omdat de opleiding nu midden in het netwerk van gezondheidsorganisaties is gehuisvest.


De artsen die hier aan de slag gaan, hebben hun basisopleiding van zes, zeven jaar achter de rug en volgen in Hengelo hun drie jaar durende opleiding voor de specialisatie huisarts. De opleiding was de afgelopen jaren ondergebracht in een kleine ruimte in het ziekenhuis. “We zaten daar een beetje op een eilandje”, aldus Corsten.

Die situatie is nu sterk verbeterd. De opleiding is nu gevestigd op een etage van het hoofdkantoor van Ambiq op het gezondheidspark, temidden van andere organisaties waaronder de Huisartsenkring Twente, THOON: Twentse Huisartsen Onderneming Oost Nederland en andere samenwerkingspartners zoals de Twentse apothekers. Corsten: “We zitten nu aan dezelfde gang.” De nieuwe lichting artsen gaat aan de slag bij Twentse huisartsen die een opleidingsbevoegdheid hebben. Dat zijn er zo’n 35 tot 40, zegt Corsten. “En daar is veel belangstelling voor.”

Landelijk zijn er meer opleidingslocaties, de uit het hele land afkomstige ‘cursisten’ krijgen een plek aangewezen. Maar artsen die bijvoorbeeld uit deze regio komen, kunnen wel hun voorkeur uitspreken voor Hengelo. De hoop is er dan ook op gevestigd dat de artsen die hier hun huisartsenspecialisatie volgen, ook zullen blijven. Dat is ook nodig om de gevolgen van de vergrijzing onder huisartsen op te kunnen vangen.

“Tussen nu en vijf jaar gaan er heel wat weg”, zegt Corsten. “Als de artsen zich hier vestigen, kunnen we dat verloop opvangen. Het is een uitdaging.” Het is een stevige opgave, omdat ook de partners van de nieuwe huisartsen – helft mannen, helft vrouwen, vaak met gezinnen - hier weer een aantrekkelijke baan moeten kunnen vinden. Wie hier studeert, zal in elk geval met de aantrekkelijke kanten van wonen en werken in Twente kennis maken, zo is de gedachte.

Wethouder Bas van Wakeren vindt het ‘geweldig’ dat de huisartsenopleiding verhuist en uitbreidt. “Steeds meer mensen hebben geen huisarts, in Enschede zijn dat er al zo’n 2500. Het is belangrijk dat de artsen kunnen zien dat er hier genoeg te doen is en zich hier willen vestigen.”