bel redactie 074 - 256 66 99

Basisschool Mikado adopteert herdenkingsmonument

Op woensdag 3 april vindt de adoptie van het herdenkingsmonument bij het stadhuis plaats. Hiermee wordt traditioneel de bevrijding van Hengelo, op 3 april 1945, herdacht.

De Paus Joannesschool draagt de adoptie over aan basisschool Mikado. Leerlingen uit de hoogste groepen van beide basisscholen lezen onder andere gedichten voor. Na een minuut stilte leggen twee leerlingen samen met burgemeester Sander Schelberg een krans bij het monument. Aansluitend leggen alle leerlingen bloemen bij het herdenkingsmonument.

Voorafgaand aan de overdracht vindt er om 09:30 aan de Brugstraat 27 ook een ceremonie plaats. Hier worden op initiatief van de Stichting Levend Verleden Oost Nederland, ter nagedachtenis aan twee Hengelose inwoners, ‘stolpersteine’ onthuld. Het gaat daarbij om Grietje van Gelder - de Leeuw (24 jaar) omgebracht 16-11-1942 en haar dochtertje Eva van Gelder (3 jaar) omgebracht 09-11-1942 in Auschwitz. Stolpersteine zijn betonnen klinkertjes met een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden zijn gestanst.