bel redactie 074 - 256 66 99

AUDIO Zwemmer redt Enschedese Jolanda en haar dochter Emi uit auto in waterplas

Gepubliceerd op: 12/11/2017

AUDIO Zwemmer redt Enschedese Jolanda en haar dochter Emi uit auto in waterplas

De Enschedese Jolanda ter Weele en haar dochtertje Emi (2 jaar) raakten zaterdagmiddag bij Veenendaal van de weg en reden het water in. Milan ten Broek zag het gebeuren en redde het tweetal.

Moeder Jolanda (38)wordt opnieuw emotioneel, wanneer ze haar verhaal vertelt. Ze was op weg naar een verjaardagsfeestje van een nicht, toen ze in de bocht van de afslag van de A12 van het asfalt schoot. Voor ze het wist, gleed de wagen op de kop de waterplas naast de afslag in.

Redding
,,In no-time liep de auto vol met water. Als eerste heb ik Emi willen redden. Ze zat achter me in het kinderzitje. Met veel moeite kreeg ik dat open.’’ Jolanda hield Emi met een hand boven het water en probeerde het portier te openen.

Het lukte niet. ,,Een stukje ging het open, maar door al dat water klapte de deur weer dicht. Het stroomde zo snel dat we nog maar een smalle strook lucht hadden. Net op het moment dat ik dacht dat alles over was, zag ik iemand aan komen zwemmen.’’

Het was Milan ten Broek. Onderweg naar een zwemwedstrijd in het Valleibad in Veenendaal zag hij het ongeluk gebeuren.,,Onze bestuurder stopte meteen", vertelt de 17-jarige Amersfoorter. ,,We maakten een rolverdeling. Iemand ging 112 bellen en ik ging het water in. We zaten met een auto vol zwemmers, maar ik was de oudste."

Huilen
Milan trok zijn schoenen, jas en shirt uit. ,,Om zo min mogelijk weerstand te hebben." Ten Broek zag dat Jolanda de deur al 10 centimeter had open gekregen. Ze had ook nog 20 centimeter lucht. ,,Ik heb onmiddellijk die deur opengemaakt, zodat zij eruit kon."

Ook dochtertje Emi redde hij uit de auto. ,,De moeder maakte het op het eerste gezicht prima en het kind begon meteen te huilen, dus dat vond ik ook een goed teken."

Omstanders hulden de drenkelingen in handdoeken. Daarna werden ze door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Later op de avond haalden Jolanda’s vriend Remo en zijn broer hen weer op.

Overstuur
Na een onrustige nacht in het eigen huis in Stroinkslanden in Enschede, kan Jolanda de gebeurtenis nog slecht bevatten. Via de chatfunctie op Facebook heeft ze Milan bedankt. Intussen gaat haar zorg uit naar Emi. ,,Ze heeft het telkens over auto in het water en is behoorlijk overstuur. Dat moeten we goed in de gaten houden.’’

Jolanda en Remo willen Milan de komende week persoonlijk bedanken in Amersfoort. ,,Maar dan mag Remo rijden’’, lacht Jolanda. Intussen wacht Milan de gang van zaken rustig af. De zwemmer van ZPC Amersfoort kon zich maar matig focussen op de wedstrijd in het bad.

,,Eigenlijk interesseerde me niets meer. Dat ik twee mensen heb kunnen redden, vind ik veel belangrijker." Toch viste hij een bronzen medaille uit het Veenendaalse bad. Zaterdagavond is Milan ten Broek de held op Facebook. Milan: ,,Dat vind ik wel grappig, maar ik was veel blijer toen ik zag dat de vrouw en het kind oké waren. Ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen."

1Twente sprak maandag met zwemmer Milan ten Broek. Beluister het interview hierboven terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Milan ten Broek

Bron: 1Twente Enschede

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht