bel redactie 074 - 256 66 99

AUDIO 'Babbeltrucs'zijn de nieuwe manier van inbreken, ook in Enschede

Gepubliceerd op: 11/11/2017

AUDIO 'Babbeltrucs'zijn de nieuwe manier van inbreken, ook in Enschede

In het kader van de landelijke actie tegen inbraak, '1 dag niet', kregen buurtbewoners van de wijk Bothoven vrijdag weer tips om inbraken te voorkomen en onveilige situaties sneller te herkennen.

De nadruk lag dit jaar niet alleen op inbraakpreventie, maar ook op de 'babbeltrucs'. „Onbekenden bellen aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Meestal vertellen ze dat ze bij een bank of thuiszorg werken en geld nodig hebben. Vooral ouderen trappen erin”, vertelt wijkagent Bennie Visschedijk. Dit jaar geeft de politie en de wijkraad extra aandacht aan de ouderenwooncentra's en de grote groep slachtoffers die er woont.

Studenten
„Maar we merken ook dat vaak bij studentenhuizen wordt ingebroken. Inbrekers zijn uit op iPads, laptops, sieraden en geld”, merkt Visschedijk op. „Tijdens de '1 dag niet'-actie willen we samen met buurtbewoners deze onveilige plekken opsporen. Waar we een open raam of schuurdeur zien, leggen we een 'witte voet' neer. Die papierenschoenafdruk geeft aan dat het ook een afdruk van een insluiper had kunnen zijn geweest.”

Dalen
Visschedijk stelt vast dat de inbraakcijfers in de wijk dalen. Waren het 2015 nog 48 inbraken, zijn het in 2017 nog maar 23. „Dat willen we zo houden, maar daarom is preventie en samenwerking zo belangrijk”, ligt hij toe. Wijkraadvoorzitter Daniëlle de Vries geeft aan dat de samenwerking in de buurt attent maakt. „We zijn de enige week in Enschede die zo actief meedoet aan deze dag. Mensen hebben er blijkbaar behoefte aan. En wie geïnteresseerd is, krijgt tijdens de informatiemarkt nog meer info's”, vertelt ze. “Onder meer is Alifa aanwezig en maakt samen met kinderen fietsen veiliger en er wordt toegelicht hoe cruciaal hang-en sluitwerk is. Alles heeft te maken met veiligheid en met z'n allen kunnen wij de wijk nog veiliger maken.”


TV Enschede FM sprak hierover met Daniëlle De Vries. Beluister dat bericht hierboven terug. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annina Romita

Bron: 1Twente Enschede

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht