bel redactie 074 - 256 66 99

Alternatief ‘Fijnplein’ voor markt Hengelo

HENGELO Een nieuw plan voor de invulling van het marktplein: het Fijnplein. Zonder kopie van het Hijschgebouw maar met veel sfeer en gezelligheid. Kosten: één miljoen euro, en geen drie, zoals begroot voor het ontwerp met ‘Hijsch.’ Het plan werd maandagavond door beeldende kunstenaar Pier van Dijk gepresenteerd tijdens Hengeloos Peil.


Het ontwerp omvat een reeks van ingrepen waaronder rode stenen, corten-staal, het aanpassen van de kiosk, meer bomen en zitbankjes, de beren blijven, maar de ‘waterdruppels’ worden gesloopt om plaats te maken voor echt water met een fontein of ‘bedriegertjes’, de aanleg van een lig-/zitplek, een jeu-de-boulesbaan en het uitbreiden van de terrasjes.

Verder: de bouw van een podium voor optredens van amateurs en professionals, bomen op De Brink met sokkels voor een beeldentuin en een opknapbeurt van de Brinktoren met onder meer hang- en klimplanten en een klimwand. Én het aanpassen van de winkelgevels om het marktplein. Het plein heeft volgens Van Dijk de vorm van de buste van de Egyptische koningin Nefertiti: die vorm komt terug in het plaveisel.

Kortom: het Fijnplein, dat ook nog eens een besparing van twee miljoen euro oplevert. “Groener, gezelliger en goedkoper”, aldus Van Dijk op wervende toon. Hij heeft twee architectenbureaus voor ogen die de klus kunnen klaren: het Enschedese IAA of het Hengelose MAS. “Luister eens naar uw burgers”, riep hij het aanwezige college van B en W toe.

Wethouder Bas van Wakeren liet weten dat hij geboeid had zitten luisteren, dat het ontwerp hem best aanspreekt maar dat de gemeente doorgaat op de ingeslagen weg: een marktplein mét de Hijschgebouw-kopie: het winnende ontwerp van een prijsvraag eerder dit jaar. De komende weken gaan verschillende Hengeloërs die een rol kunnen spelen bij de invulling van de Hijsch-replica daarover op uitnodiging van de gemeente met elkaar in gesprek. Op 1 april moeten er ideeën op tafel liggen. Van Wakeren: “Er is geen plan B.”