bel redactie 074 - 256 66 99

Actie herfstblad in Hengelo begint weer

HENGELO Herfst: de blaadjes waaien weer van de bomen. En daardoor kan het knap glad worden op de straten en de fietspaden. De gemeente en Gildebor beginnen daarom in november weer met het opruimen van bladeren. Daarbij zijn eerst de belangrijkste wegen en fietspaden aan de beurt.

De planning voor het opruimen is erg afhankelijk van het weer en het soort boom. Eiken laten hun bladeren bijvoorbeeld geleidelijk vallen, platanen doen dat daarentegen in één keer. De gemeente kan daardoor van te voren niet aangeven wanneer in welke buurt het blad verwijderd gaat worden. Medewerkers kunnen ook niet op afroep komen om blad te ruimen.

Hengeloërs kunnen ook helpen om de buurt bladvrij te maken. Als de groene container te klein is voor alle herfstbladeren uit eigen tuin, dan mogen ze het ook worden meegegeven met Gildebor. Als het blad op een hoop of in en grasstrook ligt, niet te dicht bij bomen en struiken, wordt het de medewerkers gemakkelijk gemaakt. Dit kan tot 1 december.

Daarna houdt Gildebor nog één ronde. Daarna wordt het niet meer meegenomen. Overigens: bladeren hoeven niet per se voor overlast te zorgen; bladafval kan men ook op een composthoop in de tuin opslaan. In het voorjaar is het compost dan goed te gebruiken als bemesting in de tuin, aldus de gemeente. Bovendien biedt een bladhoop in de tuin een voedselbron en schuilgelegenheid voor dieren zoals egels.