bel redactie 074 - 256 66 99

Aanleg skatepark begint in maart

HENGELO De aanloop duurde jaren, maar nu gaat het snel: vanaf half maart gaat het Industrieplein op de schop voor de aanleg van het skatepark, het doortrekken van de Veldbeek, de aanleg van groen en de bouw van 530 nieuwe fietsparkeerplaatsen. Vóór de zomer kunnen skaters er al terecht, het compleet vernieuwde plein wordt half oktober opgeleverd.

De sfeer wordt er straks vooral door het skatepark bepaald. Skatelab, de initiatiefnemer, legt momenteel de laatste hand aan het ontwerp. Een invulling zonder losse onderdelen, geheel volgens de nieuwste trends. “Het wordt een skatelandschap”, vertelt architect Marko Matic. Maar alle bekende onderdelen zijn er wel te vinden, waaronder een halfpipe, een miniramp, een bowl, een trap en blokken.

Het Industrieplein is volgens Matic en Tjeerd Derkink van Skatelab de beste plek die er te vinden is. Bij de binnenstad, goed bereikbaar via de Laan Hart van Zuid en direct naast het station. Want de verwachting is dat het nieuwe skatepark liefhebbers van heinde en verre zal trekken, inclusief Duitse skaters. Matic en Derkink denken ook aan skatelessen en clinics voor scholen, ‘voor alle leeftijden en niveaus.’ BMX’ers zijn er straks eveneens welkom.

Ook bij poppodium Metropool zijn ze blij met de nieuwe invulling, zegt directeur Johan de Jong. Hij voorziet leuke samenwerking, onder meer op het gebied van muzikale optredens en horeca. “We zitten lekker dicht bij elkaar.” En, niet te vergeten, ontstaat er een fraai uitzicht vanuit Metropool over het plein, waar veel ruimte voor groen is. “Het heeft dan wel lang geduurd, maar nu valt ook alles mooi samen bij de aanpak .”

Het college van B en W heeft het definitieve ontwerp voor het plein deze week goedgekeurd. Er ligt 1,8 miljoen euro voor klaar: subsidies van de gemeente, de provincie en waterschap Vechtstromen. Het terrein is grotendeels eigendom van NS Vastgoed. Die betaalt niet mee maar stelt alleen de grond beschikbaar.

Er blijven parkeerplaatsen beschikbaar voor Kiss and Ride en minder-validen en ook de taxistandplaats komt terug. De nieuwe Veldbeek loopt straks parallel aan het station over het plein, vanaf de Brouwery richting Berflobeek. Het plein wordt gefaseerd aangepakt, zodat de bereikbaarheid van het station en Metropool niet in het geding komt.

Wethouder Mariska ten Heuw: “Het was een uitdaging om alle wensen met elkaar te verbinden op een relatief kleine ruimte. Maar het wordt een geweldig plein!” En niet alleen om te skaten, vult Matic haar aan. De verblijfsfunctie wordt volgens hem ook belangrijk.