bel redactie 074 - 256 66 99

5 signalen van criminaliteit die hebben geleid tot sluiten vak-P

Gepubliceerd op: 21/04/2017

5 signalen van criminaliteit die hebben geleid tot sluiten vak-P

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede besloot een week na de inval bij Vak-P het supportershome voor een jaar te sluiten en de horecavergunning voor twee jaar in te trekken. Hij deed dat op basis van een bestuurlijke rapportage van de politie, die in het bezit is van deze krant. Daarin staan de volgende signalen en bewijzen van criminele activiteiten opgesomd.

1. Ongecontroleerde toegang
Politierapport over de veiligheidsrisico's rond het supportershome op dat moment, gemaakt in maart 2015. 'Ongecontroleerde toegang tot het stadion' via het home, waardoor bijvoorbeeld drugs en wapens binnengesmokkeld konden worden.

2. Motorclubs
Politie kreeg signalen over toenemende invloed van Satudarah en Saudarah. Op drie momenten zijn leden van de motorclubs gezien: op in oktober 2016, december 2016 en begin april 2017. Meerdere keren kwamen de leden in hun clubhesjes het home binnen.

Tijdens FC Twente - Roda JC in oktober 2016 verzorgden leden van Satudarah het deurbeleid bij Vak-P. Eenmaal is er aan een 'kennelijk ongewenste gast' een corrigerende tik uitgedeeld.

3. Dealgedrag
Op meerdere momenten nam de politie 'dealgedrag' waar. Bijvoorbeeld: 'personen die de hele wedstrijd in de gracht verblijven, veelvuldig bellen en in korte gesprekjes verwikkeld zijn, vaak en heel kort de toiletten binnengaan en onbekende zaken overhandigen (vermoedelijk kleine briefjes)'.

In 2015 is al gerapporteerd over een rode nooduitgang, achterin het supportershome die uitkomt in het stadion. 'Deze deur blijkt nog steeds een cruciale rol te vervullen, dit keer ook gerelateerd aan de handel in verdovende middelen'. Onder meer rond de wedstrijd FC Twente - Heracles in januari is het gebruik van de deur door de politie vastgelegd.

4. Drugsvondsten
Vondsten tijdens de inval op 6 april: 11,94 gram cocaïne, verdeeld over 34 pakketjes. Diverse losse pakketjes, alle met inhoud cocaïne. Diverse andere goederen, 'zoals een fakkel, mes (multi-tool) en portemonnee. In de toiletten onder de tribune zijn lege pakketjes gevonden.

5. Waarschuwing
Op 3 juni 2015 is er een officiële waarschuwing uitgegaan naar het bestuur van Vak-P, naar aanleiding van supportersrellen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Wouter Borre.

Bron: 1Twente Enschede

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht