bel redactie 074 - 256 66 99

'Opening horeca lijkt mooi perspectief, maar er hoeft maar dít te gebeuren...'

Gepubliceerd op: 11/05/2020

'Opening horeca lijkt mooi perspectief, maar er hoeft maar dít te gebeuren...'

Wat mag er nu in de horeca en wat niet? Vorige week liet Mark Rutte weten dat onder strikte voorwaarden vanaf 1 juni de horeca weer open mag, maar de gemiddelde horecaondernemer blijkt er maar moeilijk op te kunnen anticiperen. Berto Mulder, voorman van de Hengelose tak van Koninklijke Horeca Nederland, verwoordt het treffend: “Open vanaf 1 juni lijkt een mooi perspectief, maar er hoeft maar dít te gebeuren en het blijkt een dood vogeltje.”

Hij doelt op het feit dat de versoepeling van nu – allerlei instellingen openen weer voorzichtig de deuren – de epidemie nieuw leven in kan blazen en dan mag er vanaf 1 juni misschien tóch niets: “We hebben nu niks, dus alles is iets”, gooit Mulder er een Cruijffiaanse wijsheid in, “maar een bedrijf kan niet draaien op 30 of 40 procent capaciteit.”
Ondertussen zijn alle ondernemers bezig hun zaak van binnen en buiten in te richten volgens de nieuwe regels. Mulder: “Er is nog steeds veel onzeker en veel is voor meerderlei uitleg vatbaar. Alleen de 1,5 meter-maatregel is volstrekt duidelijk. Er mogen per gelegenheid maximaal dertig mensen naar binnen. Dat is nergens rendabel. Elke onbezette vierkante meter kost geld. De overheid zal de horeca misschien nog enkele weken tot maanden deels kunnen compenseren, maar ook dat houdt een keer op.”
Wat betreft de terrassen zijn er ook nog veel vragen. “De gemeente geeft in principe toestemming voor tijdelijke uitbreiding van de terrassen, maar wel onder voorbehoud dat de overlast voor de omwonenden beperkt blijft en dat de veiligheid niet in het geding mag komen. Zo moeten de veiligheidsdiensten er te allen tijde langs kunnen.”
Mulder wil dolgraag met alle Hengeloërs delen wat hij weet, maar momenteel is er nog zoveel onzeker, dat hij tegelijkertijd zoveel mogelijk slagen om de arm houdt: “Je ziet dat iedereen elke strohalm aangrijpt. Daarom ben ik erg voorzichtig met het doen van uitspraken.” Zelf zou Mulder zijn café De Kleine Burgemeester ook graag weer willen openen, al was het maar om weer eens met iets anders bezig te zijn dan met deze crisis. “Ik heb morgen twee overleggen via Zoom, waarvan eentje van 3 uur. Je mag zo ruilen met mij als je wilt”, lacht hij tot besluit.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht