bel redactie 074 - 256 66 99

"Meer mensen nodig die muziek maken voor toekomst orkesten"

Gepubliceerd op: 27/06/2019

Er zijn meer mensen nodig die muziek maken om te zorgen dat muziekverenigingen in de toekomst blijven bestaan en dat orkesten bemand blijven. Veel muziekverenigingen zien al jaren hun ledenaantallen afnemen. Vooral de instroom van jeugdleden stagneert of loopt terug. Als oorzaak wordt de vergrijzing genoemd, maar ook het vluchtige tijdperk waarin we leven én het individualisme. Oyfo Kunst en Techniek in Hengelo probeert kinderen al op jonge leeftijd te interesseren voor muziek, want dat is van groot belang.

"Voor de muziekverenigingen en muziekscholen is er alles aan gelegen om dat weer op peil te krijgen, zegt Bert Fransen, hoofd cursusafdeling van Oyfo Kunst en Techniek. "Als er niet genoeg mensen muziek maken, dan staat er straks op 4 mei bij Dodenherdenking geen orkest meer te spelen en klinkt het Wilhelmus uit de speakers. Dan denken mensen pas, "hee, er is geen muziekvereniging meer."

Lous Kerkhof directeur/bestuurder Oyfo zegt dat de dalende trend niet nieuw is. "We zien dit landelijk al een aantal jaren zo gaan." In Nederland hebben daardoor al veel muziekscholen hun deur moeten sluiten. "Ik denk dat de fusie die wij twee jaar geleden hebben ingezet, belangrijk is om over 10 jaar nog muziekles te hebben." Ze wijst op het belang van kunsteducatie. "We hebben heel veel creativiteit nodig voor banen waarvan we nog niet weten wat die banen in de toekomst zijn. Daarbij is creativiteit en oplossend vermogen belangrijk en die ontwikkel je met muziek, kunst, theater en dans."

Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo probeert kinderen al op jonge leeftijd te interesseren voor kunst, cultuur en muziek. In samenwerking met onder meer de basisscholen biedt Oyfo speciale kennismakingsprogramma's aan. "Duizenden kinderen bereiken we daarmee," zegt Fransen. "Dat zijn projecten waar je kinderen één of tweemalig mee bereikt, maar ook structureel muziekmaken is belangrijk voor de kinderen én daar willen we ook aan bijdragen.

Oyfo werkt nauw samen met de Hengelose verenigingen. Leden van een muziekvereniging krijgen dertig procent korting op muziekles en anderzijds krijgen leerlingen van de muziekschool vaak weer korting als ze lid worden van een vereniging. Op die manier proberen de verschillende organisaties elkaar te versterken. Daarnaast wil Oyfo ook de techniek inzetten om muziekeducatie te ondersteunen en nog aantrekkelijker maken. Zo zijn er plannen om in samenwerking met Hogeschool Saxion speciale muziekles-apps te ontwikkelen.

Wie zich een middagje muziek, dans en theater wil snuiven, kan zondag (30 juni van 12:00 - 17:00 uur) in Hengelo terecht bij de tweede editie van Oyfo LIVE.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht