bel redactie 074 - 256 66 99

Lokaal-Hengelo: "Gemeente moet dokken voor kwestie Beernink"

Lijsttrekker Gerrit Megelink van Lokaal-Hengelo wil dat de gemeente het echtpaar Beernink financieel tegemoet komt. Het is volgens Megelink de enige manier om een einde te maken aan het al jarenlang slepend geschil tussen de Beerninks en de gemeente. Dit zei hij in politiek café Hengeloos Peil. De gemoederen liepen hoog op bij de kwestie Beernink. "Ik weet niet hoe we het nog moeten oplossen”, zei Marie-José Luttikholt (PvdA). "Eerst een nieuwe geluidstest afwachten”, vond Bas van Wakeren van ProHengelo.

SCRIPT

Gerard Smink: ("..Nou ik wil even ik wil even nog wat anders vragen. Leo Jansen noemde dat net, De Toermalijn, gaan we dat nou oplossen Marie-José Luttikholt of niet?..")

Marie-José Luttikholt: ("..Ik zou niet weten hoe het we moeten oplossen?..")

Gerrit Megelink: ("..Gewoon schikken..gewoon schikken. Als je even normaal na gaat. Deze mensen hebben een huis gekocht en een x aantal jaar later is dat huis veel minder waard door omstandigheden. Dan moet je - en dat is ook het dna van Hengelo, noaberschap - dan ga je die mensen toch helpen?..")

Gerard Smink: ("..Dat lijkt mij wel..")

Gerrit Megelink: ("..Ik hoor de burgemeester ook wel zeggen van juridisch gezien staan wij aan een goede kant maar je kunt jezelf daar juridisch in manoeuvreren, want een ondernemer, een gemeente heeft meer geld dan een bewoner..")

Gerard Smink: ("..Ik snap het, Jan Evers. De Toermalijn, wordt dat opgelost?..")

Jan Evers: ("..Dit is geen onderwerp wat we in de politiek moeten oplossen en waar we het nu over moeten gaan hebben. Er moet een oplossing komen en dat kan er komen als je mediation kunt hebben. En dat kan er komen als twee partijen dat willen en als één van de twee dat niet wil, welke dat dan ook is, dan lukt het gewoon niet..")

Gerard Smink: ("..Dit is weer zo dooddoener, dan wordt het nu niet opgelost?..")

Jan Evers: ("..Dit is niet een punt wat je in de raad in een motie oplost..")

Gerard Smink: ("..Niet in een motie, maar je kunt als raad wel zeggen; het moet worden opgelost, maar dat doe jij dus niet..")

Bas van Wakeren: ("..De commissie waarvan ik voorzitter ben geweest, die heeft geadviseerd, ga nou eerst geluidsonderzoek doen, dan weet je waar je over praat..")

Gerard Smink: ("..Aveleijn wil niet meewerken..")

Bas van Wakeren: ("..Nee, nee. Aveleijn wil wel meewerken, De Beerninks willen niet meewerken..")

Gerard Smink: ("..Nee, ik heb een brief gezien van Aveleijn van de gemeente, waarin staat; 'wij werken niet meer aan geluidsonderzoek'..")

Bas van Wakeren: ("..Aveleijn moet niet meewerken, Beernink moet meewerken, want dan kun je de opnames maken. Aveleijn hoeft niet mee te werken. Je kunt een geluidsonderzoek doen bij de familie Beernink op het terrein zonder dat Aveleijn hoeft mee te werken, maar de familie Beernink wil dat niet. Dat is het advies dat wij als commissie aan de raad hebben uitgebracht. Dat advies is overgenomen door de volledige raad. Laten we eerst geluidsonderzoek doen, dan weten we waar we over praten..")

Esther Rouwenhorst: ("..Maar ondertussen is dit toch een kwestie, die een behoorlijke smet werpt op Hengelo. Als je hoort wat hier gebeurt, ik schaam me haast voor het hele verhaal..")

Gerard Smink: ("..Een huis van een burger is in waarde gedaald van zes ton naar tweeënhalve ton. Er is een rechterlijk vonnis en je doet er niets mee..")

Bas van Wakeren: ("..Maar die burger heeft zelf om dat vonnis gevraagd..")

Gerard Smink: ("..Nee, dat is echt niet waar Bas..")

Gerrit Megelink: ("..Dit wil je toch niet hebben in je gemeente, los het nou gewoon op..")

Bas van Wakeren: ("..We hebben voorgesteld in de voorlaatste raadsvergadering om mediation te doen. Meneer Megelink dat is gewoon waar. Wij hebben voorgesteld voor mediation..")

Esther Rouwenhorst: ("..Misschien, misschien..")

Gerrit Megelink: ("..Dit moet uit uzelf komen, uit de politiek en zeggen we willen dit oplossen als fatsoenlijke mensen..")

Bas van Wakeren: ("..Precies en daarom hebben wij als ProHengelo voorgesteld voor mediation..")

Esther Rouwenhorst: ("..Misschien zit hierin dan..")

Gerrit Megelink: ("..Gewoon schikken..")

Bas van Wakeren: ("..Wat is dat schikken. Wat wilt u dan dat er gebeurt..")

Gerrit Megelink: ("..Dat heb ik net uitgelegd in heel gewoon Nederlands, kijken wat het huis waard was.
en kijken wat het nu waard is dan wat daartussen licht geeft dat aan die mensen..")

Gerard Smink: ("..Bas heeft zelf een voorstel gedaan om twee makelaars onafhankelijk van elkaar te laten kijken naar waarde van het huis. Op de markt kom je uit op twee en halve ton, ze hebben de gekocht voor zes ton dus die drie en halve ton moet je zien te overbruggen dan. Zij zijn in de positie terecht gekomen was het nooit om hebben gevraagd..")

Bas van Wakeren: ("..Dat zeg ik ook niet..")

Gerard Smnink: ("..Er ligt een rechterlijk vonnis aan de grondslag. Tweeenhalve ton is het huis waard..")

Bas van Wakeren: ("..Wij hebben voorgesteld om mediation te doen. Je kunt best met familie Beernink om de tafel te kijken wat zijn de mogelijkheden. Dat hebben we ook aan de burgemeester ook gevraagd. Ga nou eens met de Beernink om de tafel en kijk wat de mogelijkheden zijn, zodat er een oplossing komt die voor de familie Beernink aanvaardbaar is en de gemeente Hengelo..")

Gerard Smink: ("..Ik begrijp niet dat er geen politieke partij is die gewoon zegt het moet worden opgelost. Ja, jullie dus Lokaal-Hengelo. Partij van de arbeid wil niks, beweegt niet, hebben jullie afgelopen jaren ook niet gedaan."

Marie-José Luttikholt: ("..Dit is niet oké wat je nu doet..")

Jan Evers: ("..Er zijn heel veel partijen die. Er zitten 100.000 kanten aan de zaak. Ik vind dat je de zaak niet recht doet als je die hier nu even in 10 minuten op tafel gooit en de rest van onze programma's vergeet..")

Gerard Smink: ("..De zaak speelt al jaren en jij zat er ook bij Jan..")

Jan Evers: ("..Maar die kunnen we hier niet oplossen..")

Gerard Smink: ("..Je hebt wel te maken met twee burgers... We gaan het nu wel afsluiten..")

Bas van Wakeren: ("..Je moet zorgen dat je feiten en meningen hier niet door elkaar gaan halen. Ik heb ook naar de uitzending (radio 1 Argos) geluisterd gisteren. Daar daar heb je ook dingen gezegd Gerard, die zijn op het randje hoor..")

Ester Rouwenhorst: ("..We moeten gaan afsluiten..")