bel redactie 074 - 256 66 99

"Kunstenaarsinitiatief 074 PK in zwaar weer"

Gepubliceerd op: 09/07/2019

Kunstenaarsinitiatief 074 PK zit in zwaar weer. De kunstenaars hebben geen vaste ruimte en geen financiële middelen. "Zonder gemeentelijke steun is ook 074 PK genoodzaakt in december de stekker eruit te trekken," zegt Pier van Dijk. "074 PK kan dan niet langer interessante tentoonstellingen en projecten voor Hengelo en ommelanden initiëren en organiseren."

De professioneel beeldend kunstenaar reageert op de motie die GroenLinks Hengelo samen met PvdA Hengelo dinsdag zal indienen tijdens de behandeling van de Kadernota om HeArtGallery financieel te ondersteunen met 100.000 euro in 2020 en 150.000 euro in de jaren daarna. Van Dijk vindt het goed dat de partijen opkomen voor HeArtGallery, maar vindt het en slechte zaak dat er niet wordt opgekomen voor de totále noodlijdende professionele beeldende kunst in Hengelo. De beeldend kunstenaar zegt dat 074 PK voorlopig is geholpen met 50.000 euro op jaarbasis. Aan het begin van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 presenteerde 074PK het Manifest Kort & Krachtig. Hierin vraagt het kunstenaarscollectief 420.000 euro voor de totale beeldende kunst in Hengelo.

Sinds begin 2015 zijn bij het kunstenaarsinitiatief zo’n zestig Hengelose professionele beeldend kunstenaars aangesloten die projecten en tentoonstellingen organiseren, eerst in StARTion en sinds november 2018 in Art Hok/Bataafse Kamp. "Kunstenaarsinitiatief 074 PK is als zodanig de enige echte ‘broedplaats voor beeldende kunst’, niet te verwarren met een galerie, die deze stad rijk is." Van Dijk zegt geen enkele reden te kunnen bedenken, waarom HeArtGallery 150.000 euro per jaar zou moeten krijgen en Kunstenaarsinitiatief 074 PK het zou moeten doen met wat kruimels uit het potje Aanjaagsubsidie.

De kans dat dinsdagavond tijdens de behandeling van de Kadernota extra geld wordt uitgetrokken voor de beeldende kunst, lijkt bij voorbaat klein te zijn. Wethouder Mariska ten Heuw zei tijdens een toelichting op de concept-kadernota dat het college eerst het oude cultuurbeleid gaat evalueren, vooruitlopend op de komst van een nieuwe Cultuurnota in 2020. Om die reden zijn bijna alle verzoeken voor nieuw beleid op het gebied van kunst en cultuur in de Kadernota niet gehonoreerd door het college.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht