bel redactie 074 - 256 66 99

"Hengelo moet af van de gedachte dat grote ketens hier zich vestigen"

Veel binnensteden kampen met winkelleegstand en doen er alles aan om het tij te keren. Toch is het niet overal kommer en kwel. Een aanloopstraat als de Drienerstraat in Hengelo doet het al jaren verrassend goed. Het straatje heeft een diversiteit aan winkels van lokale ondernemers en kent bijna geen leegstand. Wat is het geheim? En wat kan de stad daarvan leren?

De verandering in de Drienerstraat werd al jaren geleden in gang gezet. Gevels en panden werden aangepakt en veelal in de oude staat terug gebracht. "Pandeigenaren realiseren ook dat je niet de hoofdprijs moet vragen om een pand vol te krijgen," zegt innovatief ondernemer Irvin Barnard. "Dat zijn geen grote investeerders zoals elders in de binnenstad vaak wel het geval is."

Barnard wijst ook op het groen, de grote bomen in de straat die sfeerverhogend werken. De innovatieve ondernemer zegt ook dat je niet moet praten over dingen, maar vooral moet doen. "Alleen praten dat deden wij in het begin ook, maar vervolgens gebeurde er niets."

De innovatieve ondernemer wijst op het unieke van de verschillende aanloopstraten, zoals de Wemenstraat. "Die hebben ook een eigen stichting, net als de Nieuwstraat/Molenstraat." De ondernemer weet dat ook ondernemers aan de Telgen en de Enschedesestraat samen dingen willen gaan doen. "Dat vinden wij een heel goed plan, want juist met het onderscheidende kun je leuke dingen doen."

Barnard gelooft in een winkelgebied met lokale ondernemers. "Hengelo moet een beetje af van de gedachte dat grote ketens zich hier zullen gaan vestigen, dat gaat echt niet meer gebeuren.