bel redactie 074 - 256 66 99

'Eilandterras' mag overal in Hengelose binnenstad

HENGELO Het staat horecazaken in de binnenstad vrij om ‘eilandterrassen’ in te richten, in plaats van ‘gevelterrassen.’ Dat is het resultaat van de zienswijzen, die tegen het voorgenomen nieuwe terrassenbeleid zijn ingediend.


“Met name bij bedrijven met een uitgifteloket (ijs e.d) is een eilandterras nodig en nuttig voor een goede bereikbaarheid”, aldus de gemeente in een persbericht. Het nieuwe terrassenbeleid is sinds vorige week van kracht na de instemming van het college van B en W.

Vorig jaar zijn met alle betrokken horecaondernemers gesprekken gevoerd. Vervolgens hebben de uitgangspunten van het nieuwe terrassenbeleid tot 18 september ter inzage gelegen. Zeventien partijen dienden daarbij zienswijzen in. Daarbij bleek dat horeca-exploitanten graag zoveel mogelijk openbare ruimte voor hun terras willen gebruiken.

WINKELIERS
Winkeliers vinden daarentegen de zichtbaarheid en bereikbaarheid van hun zaken belangrijke uitgangspunten. “Dit maakt direct duidelijk dat voor afweging van de verschillende belangen heldere richtlijnen nodig zijn voor de inrichting van de openbare ruimte”, aldus de gemeente.

Op basis van de zienswijzen is nu de vrijstellingsmogelijkheid opgenomen om een eilandterras toe te staan in plaats van een gevelterras. De gemeente gaat nu met de horeca-ondernemers de mogelijkheden bespreken en de noodzakelijke vergunningprocedures in gang zetten.

'ONTZORGEN'
“Hierbij is het uitgangspunt om de ondernemers waar mogelijk te faciliteren en te ontzorgen. Ook zal het moment waarop het terras in overeenstemming moet zijn worden afgestemd op lopende projecten zoals de herinrichting van de Enschedesestraat”, meldt de gemeente.

“De terrassen zorgen voor sfeer en gezelligheid in de stad en vormen daarmee een steeds belangrijker onderdeel van de beleving van de binnenstad”, aldus het persbericht. “Om de belangen van de diverse gebruikers van de binnenstad goed tegen elkaar te kunnen afwegen, zijn daarom duidelijke spelregels nodig.”