bel redactie 074 - 256 66 99

'Blijf van Weendwiezer en marktberen af in Hengelo'

HENGELO De beeldend kunstenaars van wie kunstwerken op het marktplein staan, zijn absoluut niet enthousiast over de plannen van het architectenbureau West8, dat het winnende ontwerp voor de herinrichting van het plein maakte, met een kopie van het Hijschgebouw. Onderdeel van het plan is om een paar bronzen beren bovenop de Brinktoren te zetten. En daar staat al vele jaren de Hengeler Weendwiezer van Pier van Dijk.


Het lijkt erop dat de kunstenaars het verzet gaan bundelen op initiatief van Van Dijk. De laatste gaf onlangs al een waarschuwing af tijdens politiek café Hengeloos Peil. Zijn boodschap, kort samengevat: afblijven! En in De Twentsche Courant Tubantia geven de kunstenaars Marjolein Mandersloot en Hans van Wezel, die de bronzen berengroep op het marktplein maakten, eveneens blijk van zware irritaties omdat ze niet op de hoogte zijn gestel van de plannen. Ze weten helemaal niets van de plannen.

Waarom zijn ze niet geïnformeerd, laten ze weten. Het lijkt ze niet zo’n goed idee om de beren te verplaatsen en ze willen in elk geval bij de discussie betrokken worden, melden ze in TC Tubantia: “Die beren kun je daar niet zomaar weghalen. Juist op die plekken hebben mensen ook contact met de beelden en dat is precies de opzet geweest. De beren staan daar mooi.”

De opmerkingen in de krant waren voor Pier van Dijk prompt aanleiding om contact te zoeken met zijn collega’s uit Eindhoven. Zijn gemailde boodschap: “Ook met mij heeft de architect van West8 geen contact opgenomen. Ik ga met zijn idee in geen geval akkoord. Wellicht kunnen we als collega-kunstenaars een gezamenlijk standpunt innemen tegen dit arrogante, respectloze idee.”

Mocht het Rotterdamse architectenbureau de plannen toch doorzetten, dan voorspelt de in Amsterdam geboren en getogen Van Dijk een wedstrijd Ajax-Feijenoord. “En dat betekent oorlog”, waarschuwde hij al in Hengeloos Peil.