bel redactie 074 - 256 66 99

'Archeologiegalerie' in Marktstraat dicht

Gepubliceerd op: 01/05/2019

'Archeologiegalerie' in Marktstraat dicht

HENGELO Het archeologiefiliaal van Museum Hengelo aan de Marktstraat is vanaf deze week gesloten. Het pand heeft een nieuwe eigenaar gekregen en dat betekent dat de archeologische werkgroep moet vertrekken. Er is geen nieuw onderkomen, de activiteiten worden voortgezet in het museum.


In het pand werd een brede collectie archeologische voorwerpen geëxposeerd, met als oudste voorwerp een 70.000 jaar oude vuistbijl van een neanderthaler, die bij het toenmalige Hollandse Signaal is gevonden. Ook de 'schedel van Hengelo', in 1936 aangetroffen bij het graven van de petroleumhaven en daterend van zo'n 300 voor Christus, was er te zien.

“Jammer, maar we hebben altijd geweten dat het risico bestond dat we hier moesten vertrekken”, zegt Hans Beerens van de werkgroep. De voormalige winkelruimte werd namelijk gratis ter beschikking gesteld door de eigenaar, met een opzegtermijn van drie maanden. Alleen licht, verwarming en verzekering hoefden te worden betaald.

De activiteiten worden verplaatst naar het museum aan de Beekstraat, maar van een eigen ruimte is geen sprake meer. De werkgroep kan nog wel een aantal spullen kwijt in de Van Leentzaal, die als infocentrum wordt ingericht. De meeste voorwerpen in het archeologiefiliaal zijn overigens in bruikleen en gaan terug naar de eigenaren.

De werkgroep schikt zich in de nieuwe situatie. “Maar we hebben natuurlijk het liefst een eigen ruimte. Als iemand wat weet, mag die zich bij ons melden.” De amateur-archeologen hebben zes jaar aan de Marktstraat gezeten. Het museumbestuur gaat niet op zoek naar een nieuw onderkomen. “Ze keren terug in de moederschoot”, zegt Jan van Alsté, bestuurslid van het museum.

Hij wijst erop dat het museum betere faciliteiten heeft voor de lezingen, die de werkgroep regelmatig organiseert. “En het filiaal was twee dagen per week geopend, hier zijn dat zes dagen.” Van Alsté heeft overigens veel respect voor de archeologen: “Een enthousiaste en capabele club van doeners.”

Tot aan de sluiting was de tentoonstelling ‘Van Steppe tot Stork’ aan de Marktstraat te zien, met onder meer scherven die zijn gevonden bij opgravingen in Broek-Noord en restanten van Huys Hengelo.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht