bel redactie 074 - 256 66 99

‘Waardevolle panden’ krijgen bordje aan de gevel

Gepubliceerd op: 03/05/2019

‘Waardevolle panden’ krijgen bordje aan de gevel

HENGELO De eigenaren van 150 waardevolle panden kunnen bij de gemeente een gratis bordje aanvragen om daarmee het bijzondere karakter van hun pand aan te geven. Wie dat op prijs stelt, krijgt een bordje van 10 bij 15 centimeter toegestuurd om het aan de gevel vast te schroeven.


De Hengelose Erfgoedcommissie stelde enkele jaren geleden een lijst met 150 waardevolle panden samen, om de eigenaren ervan bewust te maken dat ze over een bijzondere woning of gebouw beschikken. Overigens zonder juridische gevolgen, want het zijn geen officiële monumenten. Maar bij een vergadering in 2017 gaven veel eigenaren aan dat ze een mooi bordje wel op prijs stellen.

Daarom heeft de Erfgoedcommissie er eentje ontworpen. Ze lijken een beetje op de ‘echte’ monumentenbordjes, en dat is ook de bedoeling. De 150 panden staan in de hele stad, maar vooral in het centrum, meestal als voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. Ze zijn te vinden op de Cultuurhistorische Waardenkaart van Hengelo: www.hengelo.nl/cultuurwaarden.

Bij het samenstellen van het lijstje lette de commissie op drie criteria: de cultuurhistorische waarde voor de stad, de architectonische waarde en de stedenbouwkundige waarde. Volgens Jan-Kees Stegeman, de adviseur monumentenzorg van de gemeente, is er vraag naar het bordje. “We hebben de brief pas vrijdag verstuurd en inmiddels hebben we al veel reacties.” De boodschap van het bordje, zegt hij: “Beste eigenaar, u heeft een heel mooi pand in bezit, wees er zuinig op.”

De actie wordt betaald uit het ‘Kloas aan de Brug Erfgoedfonds.’ Het is genoemd naar het voormalige, zwaar verwaarloosde schipperscafé bij Plein Westermaat. Het monument werd in 2013 na veel discussie gesloopt. Omdat de eigenaar de afgesproken herbouwplicht van het oude café niet nakwam ontving de gemeente 50.000 euro als afkoopsom. Dit bedrag is in het fonds gestoken.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht