bel redactie 074 - 256 66 99

‘Storkiaan’ al ver met monument Aprilmeistakingen

HENGELO De werkgroep/stichting i.o. Storkiaan is al een eind op weg met een project op het Industrieplein, om de herinnering te bewaren aan de April-meistakingen in 1943, die bij Stork begonnen. Volgens initiatiefnemer Marco Krijnsen is met de gemeente afgesproken om de teksten binnenkort door te spreken.


De werkgroep is bezig met de aanleg van een Storkroute, waarbij ook aandacht moet komen voor de landelijke stakingen. Storkiaan trekt daarbij samen op met de stichting April-meistakingen 1943 van Brita Röhl, kleindochter van de gefusilleerde Stork-ingenieur Frits Loep.

Het plan is om de drie overkluizingen van de nieuwe Veldbeek te voorzien van in cortenstaal gegraveerde teksten. De beek wordt doorgetrokken over het Industrieplein in het kader van de herinrichting met onder meer een skatepark.

Er lag overigens al een een plan voor een ander herdenkingsmonument op het plein, De Metaalarbeider, van de beeldend kunstenaars Pier van Dijk en Herbert Capelle. Ze presenteerden dit vorig jaar, bij de herdenking van de grote staking, 75 jaar eerder. Van Dijk is woedend over het project van Storkiaan, spreekt over plagiaat.

Krijnsen: “Ik heb vorig jaar wel begrepen dat ze iets wilden doen, maar vervolgens heb ik er niets meer over gehoord. Het is belangrijk dat er nu echt iets gaat gebeuren, de kans is er nu het plein op de schop gaat, die mogen we niet laten liggen. Jammer, dat het wordt gezien als het ‘afpakken’ van een plan. Het is in het belang van alle betrokkenen en nabestaanden dat er een herinnering komt.”

Van Dijk is deze week gestopt met zijn activiteiten als kunstpromotor. Het heeft hem altijd dwars gezeten dat de gemeente volgens hem weinig oog heeft voor beeldende kunst. Het recente plan van werkgroep Storkiaan vormde voor hem de druppel.